Wat is rigging?

Als u wel eens evenementen bezoekt, bent u zonder enige twijfel in aanraking gekomen met rigging. Maar wat is het eigenlijk? Als we het hebben over rigging, dan bedoelen we alles wat gebruikt wordt om audiovisuele materialen de lucht in te krijgen op evenementen. Dit wordt veel gebruikt bij concerten, festivals, beurzen, televisieopnames en theater.

Wat betekent rigging?

Rigging is een verzamelnaam voor alles wat nodig is om audiovisuele materialen de lucht in de krijgen. U kunt hierbij denken aan trussen, motortakels, takelsturing en kettingen. Door schermen, geluidsinstallaties en verlichting de lucht in de hijsen, krijgt iedereen op het evenement een perfecte beleving.

Rigging wordt veel gebruikt in de evenementensector en bent u ongetwijfeld tegengekomen op beurzen, concerten of festivals. Maar wat is het precies? Wij leggen u uit wat rigging betekent!

Huur de Prolyte H30V cirkeltruss bij Riggingbox
N
Alles op voorraad
N
Kwalitatief materiaal
N
Snelle service
N
Persoonlijk advies
N
Gekeurd en gecertificeerd

Waaruit bestaat rigging? 

Rigging is een verzamelnaam, dus er zijn veel verschillende materialen die onder deze term vallen. Hieronder ziet u een opsomming van materialen die veel worden gebruikt: 

Hulp nodig?

Onze webshop is met name praktisch voor technici die precies weten welke materialen nodig zijn om hun technisch plan te kunnen realiseren. Bent u er nog niet helemaal uit welke materialen u het best kunt huren? Dan helpen we u graag bij het maken van een keuze. Een schets of een beschrijving van uw plannen en locatie zijn voor ons vaak al voldoende om u van een onderbouwd advies te kunnen voorzien.

Trussen

Trussen zijn aluminium constructies die aan elkaar gekoppeld worden en vormen de basis van rigging op evenementen. Ze zijn er in veel verschillende vormen en maten, waardoor altijd de benodigde constructie kan worden gebouwd. Hier worden vervolgens audiovisuele materialen aan gehangen, zoals schermen, geluidsinstallaties en verlichting.

Motortakels

Om zware trussen en audiovisuele materialen omhoog te krijgen, is flink wat kracht nodig. Dit wordt gedaan door middel van motortakels. Hiermee worden de materialen omhoog gehesen en vervolgens bevestigd aan de constructie. Bij motortakels horen ook de bijpassende accessoires, zoals takelsturing en kettingen.

De constructie bestaat uit allerlei losse elementen, dus u kunt zelf bepalen welke materialen u nodig heeft voor uw evenement.

Wat is het voordeel?

Bij grote evenementenlocaties is rigging essentieel. De juiste constructie zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van een evenement en dezelfde beleving meekrijgt.

Het geluid moet namelijk een grote afstand afleggen om iedereen te bereiken. Met behulp van de juiste materialen kunnen geluidsinstallaties de lucht in worden gehesen, waardoor het geluid een groter bereik heeft. Door schermen te bevestigen aan de trussen kunnen ook mensen die verder weg staan zien wat er vooraan gebeurt. Daarnaast zorgt verlichting voor een compleet andere beleving. Zonder rigging is er dus eigenlijk geen licht, beeld en geluid.

Het is niet alleen belangrijk voor grote evenementen, maar ook op kleine evenementen kan het een groot effect hebben op de uitstraling.

Rigging huren

Heeft u een duidelijk beeld gekregen wat het betekent en wilt u zelf rigging huren voor een evenement? Dan bent u bij Riggingbox op het juiste adres!

Bij Riggingbox huurt u alles wat nodig is voor een geslaagd evenement. Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel en onze producten worden regelmatig gecontroleerd en gecertificeerd.

Contact us

N
We inspect all makes and types of hoists
N
Available 24/7 worldwide for inspections
N
Total solution in rental rigging equipment
N
Highly experienced technical staff

A G
A G
27/02/2022
Robert & Linda
Robert & Linda
24/11/2019
Pieter Nieuwenhuizen
Pieter Nieuwenhuizen
13/09/2019
P Nieuwenhuizen
P Nieuwenhuizen
21/08/2019
Iedereen altijd vrolijk.
Reijndert P
Reijndert P
27/05/2019
Brian Pothoven
Brian Pothoven
29/06/2018
Arend R. Ypma
Arend R. Ypma
25/06/2018
Professioneel bedrijf voor het huren van podiummateriaal
Jan Hoefnagels
Jan Hoefnagels
20/03/2018
Lieke Hocks
Lieke Hocks
07/01/2018
Thara h.
Thara h.
03/12/2017

Bel ons direct